You are currently viewing Københavns omegn: stigende tomgang for erhvervslokaler

Københavns omegn: stigende tomgang for erhvervslokaler

Tomgangsprocenten er lige nu tre gange så høj for erhvervslokaler i København omegnskommuner som i andre regioner uden for hovedstaden. Det viser en undersøgelse foretaget af Lokalebasen.dk, oplyser Estatemedia.dk.

Kun tomgangs-stigning i Københavns forstæder

Københavns forstæder har siden 2013 oplevet en stigning i tomgangen inden for erhvervslokaler fra 10,7% til 14,7%. Det betyder en stigning på ikke mindre end 39,7%.

Og disse kommuner er faktisk de eneste i landet, hvor der er registreret en markant ændring i tomgangsprocenten i denne periode. På landsplan er tomgangsprocenten for erhvervslokaler således kun 6,1% i gennemsnit.

Undersøgelsen viser, at udviklingen i omegnskommunerne især skyldes, at langt flere kontorlejemål står ledige i disse områder – og det påvirker de samlede statistikker for tomgangen for erhvervslokaler i forstæderne.

Virksomheder ønsker moderne erhvervslokaler

En af de mange mulige årsager til den stigende tomgang i omegnskommunerne kan være den type af erhvervslokaler, der udbydes i disse områder.

Ifølge Peter Back, der er udlejningsdirektør hos rådgivnings- og erhvervsmæglervirksomheden Sadolin & Albæk A/S, er kontorlejemålene – særligt på den københavnske vestegn – tit af ældre dato. Oftest er der tale om bygninger, der har 20-40 år på bagen og tit har lokalerne oprindeligt været tilknyttet industri.

»Tomgangen er større for ældre utidssvarende kontorer end for moderne nybyggeri uanset lavere pris« udtaler han til Estatemedia.dk.

I de senere år er der blevet bygget flere større områder med helt nye, moderne erhvervslokaler til kontorformål i København. Der kan for eksempel nævnes de nybyggede kontorområder i Ørestad, Nordhavn og ved Tuborg Havn. Det har gjort udbuddet af kontorer langt større. Og disse nye områder med moderne faciliteter og arkitektur og – i visse tilfælde – også bedre trafikmæssige forhold, er langt mere eftertragtede end de ældre bygninger. Det kan betyde, at flere rykker ind i selve København, når de skal finde erhvervslokaler til kontorformål.

Københavns by oplever også høj tomgang

Det er dog ikke kun omegnskommunerne, der er præget af en høj tomgangsprocent. København, Frederiksberg, Tårnby og Dragør lider også under en ret markant tomgang på hele 8, 0%. Der er tale om Danmarks næsthøjeste tomgangsprocent for erhvervslokaler. Og dette sker endda i en periode, hvor arbejdsmarkedet oplever en positiv udvikling, og hvor hele 87.000 kvm. erhvervslokaler i hovedstaden er blevet omdannet til boligbyggeri. Dog har man i Københavns by ikke oplevet lige så store udsving i tomgangen, som det er tilfældet I omegnskommunerne.

Forventning om en mere stabil udvikling

Erhvervsmægler hos Colliers Int. Danmark, Casper Torkdahl-Jacobsen, forventer at tomgangstallene for både Københavns by og omegn vil ligge nogenlunde stabilt i den kommende tid.  Og på den lange bane forventer han, at flere erhvervslokaler vil blive omdannet til privatboliger.

»På længere sigt vil flere områder, som i dag benyttes hovedsageligt til erhverv, formentlig langsomt blive omdannet til boligområder« udtaler han til Estatemedia.dk.

Læs mere om den tomgangsprocenten her
Find erhvervslokaler i Storkøbenhavn her