You are currently viewing Erhvervslokaler: Eje eller leje?

Erhvervslokaler: Eje eller leje?

Der er naturligvis både fordele og ulemper ved at købe kontorbygninger til sin virksomhed. Det kan være rart at have sit eget, som man kan gøre med, som man ønsker. Desuden kan det i nogle tilfælde betragtes som en investering at sætte nogle af virksomhedens midler i kontorbygninger. Det gør sig i høj grad gældende i områder, der er attraktive for erhvervsdrivende, men som endnu ikke er blevet så populære, at priserne for erhvervslokaler er tårnhøje.

Det er en noget langsigtet investering, men i nogle situationer kan det sagtens være værd at overveje denne mulighed som virksomhedsejer.

Skal det være muligt at flytte?

Hvis man køber lokaler, skal man være opmærksom på, at det gør det væsentligt sværere at flytte. Man kan ikke altid forvente, at man uden videre kan sælge fast ejendom videre, og vil man gerne nemt og hurtigt kunne flytte lokaler, kan det derfor være en fordel at leje.

Lejer man lokaler, kan man nemlig uden yderligere problemer flytte, i takt med at virksomheden udvikler sig, og man sandsynligvis får nogle nye behov. Det kan for eksempel være, fordi der kommer flere medarbejdere til, og man derfor har brug for mere plads, eller fordi man får brug for at ændre lokalitet for nemt at kunne pleje kunderelationer eller mødes med samarbejdspartnere.

Vil du have ansvar for bygningen?

Hvis man køber kontorlokaler, har man desuden selv ansvaret for dem. Det er en af fordelene, da det giver dig frie tøjler til at gøre med lokalerne, som du vil, men det kan altså også være en ulempe. Det kan nemlig resultere i uforudsete udgifter, hvis der for eksempel er noget, der går i stykker og derfor skal repareres. Det kan hurtigt koste dyrt, og desuden tager det tid ud af kalenderen, som ellers kunne have været brugt andre steder.

Når du skal overveje, om du skal købe eller leje, er det derfor også værd at vurdere, om du har tid og lyst til at have det ansvar, som følger med at eje en ejendom, eller om du hellere vil kunne kontakte din udlejer, hvis der opstår problemer.